Muur van Emmen , hoogtepunt van Drenthe

Officieel geopend op vrijdag 28 mei 2021, ruim 48 meter boven NAP en een fractie hoger dan de VAM-berg bij Wijster. Met recht het hoog(s)tepunt van Drenthe!

De Muur van Emmen is aangelegd op de voormalige vuilnisbelt aan de Schansstraat in Emmen. Het recreatiegebied is bij uitstek geschikt voor natuurliefhebbers, fietsers, hardlopers en wandelaars maar ook liefhebbers van tal van andere sporten weten de muur inmiddels te vinden. De klim is op sommige plaatsen best pittig te noemen; op het steilste stuk van de muur is het stijgingspercentage bijna 20 procent!

En wat te denken van de trap aan de oostzijde van de muur! 155 treden stijl omhoog: de ultieme conditietest!

Bovenop de Muur van Emmen kan men genieten van het uitzicht op de Hondsrug en bij helder weer zelfs een heel eind richting Duitsland.

 


18-9-2019 www.emmenmaakhetmee.nl

Om van de voormalige vuilstort Schansbelt in Emmen een wielerwalhalla te maken, willen de provincie Drenthe en de gemeente Emmen samen ruim 1,2 miljoen euro uittrekken. Het geld is bedoeld voor renovatie en herontwikkeling. Het project wordt de 'Muur van Emmen' genoemd. Drenthe krijgt er na de Col du Vam een tweede wielerberg bij!

De oude vuilstort, die zo'n 45 meter hoog is, moet een sportieve en recreatieve trekpleister worden, met uitdagende fiets- en wandelpaden. Lokale ondernemers, Ben Timmermans en Bert Fuhler, kwamen met het idee.

Zo moet er onder meer een asfaltpad naar de top komen, dat aansluit op het wegennet aan de andere kant. Ook moet er bovenop de berg een terras komen.


 15-02-2021 www.dvhn.nl

De "verbouw" van de voormalige vuilstort in Emmen tot fietsberg is begonnen: Van links naar rechts:

Ben Timmermans, Bert Fuhler,  René van der Weide en Berend Snoek

Foto: Jan Anninga


28-05-2021 www.dvhn.nl (foto)

Tekst: www.RTVdrenthe.nl

Ontspannen peddelen wethouder Rene van der Weide en gedeputeerde Henk Brink over de geïmproviseerde finishlijn bovenop de Muur van Emmen. In hun kielzog aannemers Ben Timmermans en Bert Fuhler. Met hun elektrische fietsen vormden de vele kuitenbijtertjes waar de nieuwe fietsberg van Emmen mee bezaaid is geen probleem.

Met het fietstochtje naar boven werd vanmiddag het nieuwe fietswalhalla bij de Emmerschans officieel geopend.

Timmermans en Fuhler stonden aan het roer bij de transformatie van de voormalige vuilstort tot attractie waar zowel de sporter als de natuurliefhebber aan zijn trekken komt. De snoeischaar ging stevig in het welig tierende groen, fiets- en wandelpaden kregen een stevige oppepper en de trap aan de achterzijde ligt er weer fonkelnieuw bij.

Eenmaal boven aangekomen onthulden de vier een bord met daarop de exacte hoogte van de Muur: 4805 centimeter. Net een tikkie hoger dan de Col du Vam bij Wijster, die overigens ook door beide aannemers onder handen is genomen.

Veiligheid vergroot

Aan het begin van deze maand sprak Wakker Emmen zijn zorgen nog uit over het fietsparcours op de berg. Fractielid Leon Herbers had signalen ontvangen dat sommige punten wel erg gevaarlijk waren en een stuurfout niet gepermitteerd kon worden. Ook was er sprake van risico's op botsingen met wandelaars die het fietspad kruisten.

De gemeente heeft inmiddels al een aantal maatregelen genomen. Zo is er nu sprake van eenrichtingsverkeer op de berg, aangegeven middels bebording. Bij de voetgangersoversteekplaatsen komen nog hekken, die wandelaars attent moet maken op passerende fietsers.

Fase twee

De gemeente treft binnenkort ook de benodigde voorbereidingen om fase twee van de Muur van Emmen mogelijk te maken: de komst van een horecapunt bovenop de berg en een rodelbaan van 500 tot 600 meter aan de zuidwestzijde. Een bestemmingsplanwijziging is inmiddels zo goed als opgestart. Naar verwachting gaat deze om en nabij een jaar in beslag nemen.



15-02-2023 Opname Martijn Huigen: